Organisch katoen en biologisch katoen.

WAT IS ORGANISCH KATOEN EN WAAROM IS HET BETER

Katoen is de meest gebruikte stof in de textiel- en kledingindustrie. De teelt, oogst en verwerking van katoen is erg belastend voor het milieu. Daarnaast worden er voor de teelt veel chemische stoffen en pesticiden gebruikt. In tijden van verduurzaming en vermindering van uitstoot is het gebruik van organisch katoen een goed alternatief voor het milieubelastende ‘conventionele’ katoen. Maar wat is organisch katoen nu precies?

WAAROM IS ORGANISCH KATOEN DUURDER

Organisch katoen is katoen dat is verbouwd, geteeld en verwerkt onder duurzame omstandigheden. Bij normaal katoen worden er pesticiden gebruikt bij het planten van de zaadjes en het verbouwen en het oogsten van het katoen. Deze pesticiden vervuilen in zeer sterke mate de bodem met alle gevolgen van dien voor de boeren (en hun families) die hier mee in aanraking komen. Bij organisch katoen wordt geen van dit alles gebruikt. Het is wat dat betreft puur natuur.

Het organisch katoen wordt vaak handmatig geplukt wat betekent dat samen met het verbouwen van het gewas onder de duurzame omstandigheden de opbrengst een stuk lager ligt dan bij normaal katoen. Dat is een van de redenen dat er aan organisch katoen een hoger prijskaartje hangt. Het verschil met normaal katoen zit dus in het productie- en verwerkingsproces. Qua look en feel zie je, of voel je, geen verschil. Laat je hierdoor dus ook niet misleiden.

WAAROM KIEZEN VOOR ORGANISCH KATOEN

De maatschappelijke discussie omtrent duurzaamheid en het milieu in zijn algemene zin maakt dat met name de kledingindustrie als een van de grootste vervuilers, wel gedwongen wordt om actie te ondernemen. De aarde warmt sneller op dan gedacht en de afspraken tussen landen uit klimaatdeals en milieu akkoorden worden bij lange na niet gehaald. Meer en meer wordt er gewerkt met duurzame materialen, verantwoorde productieprocessen en ethische leefomstandigheden.

Qoozy Decoration staat volledig achter haar producten en is ervan overtuigd dat, door het inzetten van biologisch of organisch katoen, we een duurzame stap zetten naar de toekomst.

HET VERHAAL ACHTER DE KATOENEN HANGLAMPEN

Tijdens één van mijn reizen trof ik in een havenstad Rahim. Een kunstenaar met Afghaanse roots en passie voor mooie oosterse producten met Oosterse invloeden. Alle producten zoals lampen, meubels, kussens en (wand)kleden zullen op korte termijn ook beschikbaar worden in de shop van Qoozy Decoration.